AHŞAP BOYAMANIN PÜF NOKTALARI
Ahşap Boyamanın Püf Noktaları
Yoğun iş sıkıntısı ve aynı zamanda da hayat derleri arasında insan kendine eğlenecek ve kafa dağıtacak aktiviteler arıyor. Tüm bu bunaltıcı sorunların arasında belki de insana en iyi gelen şey doğa ile temas etmek. Yaşamış olduğunuz çevre içerisinde dikilen binalardan, süregelen otobanlardan ulaşamadığınız doğayı ahşap ile evlerinize hatta ayakuçlarınıza kadar getirebilirsiniz. Boş zamanlarınızda vakit geçirecek bir hobi olan “ahşap boyama” hem eğlenmek için hem de doğal olanla iç içe olmak için en ideal olan şey. Sadece bir ahşap tablet, akrilik yani su bazlı boya, fırça ve sadece bir zımpara ile hayatınızın tüm sıkıcı saatlerini değiştirebilirsiniz. Bunun da yanı sıra evinizde var olan ahşap mobilyalara yeni renkler ve desenler katabilir böylece kendi dünyanızı evinize entegre edebilirsiniz. Tamamen zevk ve istekleriniz doğrultusunda şekillendireceğiniz ahşap mobilyalarınızı evinizin en güzel köşesinde sergileyerek güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Eskiyen ve boyası atmış ahşap ürünleri “ahşap boyama” sanatı ile farklı bir hale getirebilirsiniz. Bunun için ilk önce yapmanı gereken şey ahşap boyama için lazım olan malzemeleri edinmek.
İlk Önce Zımpara İle Başlayın
Boyama uygulayacağınız yeri ilk önce zımpara ile pürüzsüz hale getirmeniz gerekmektedir. Bu sayede yüzeyiniz daha düz olacağı için yapmış olduğunuz boya ve desenler daha güzel görünecektir. Ahşabın kendi yapısından kaynaklı olarak eğer ahşap yüzeyinizde çukurlar bulunuyorsa bu çukur alanları macun ile kaplayabilir ve kapladığınız alanlar kuruduktan sonra da zımparalama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Boyaları Seçin
Fırçanızı hafifçe ıslattıktan sonra tıpkı dalgaların arasında gezinen bir tekne gibi fırçanızı yüzeyde gezdirin. Fakat bunu yapmadan önce ilk olarak akrilik yani su bazlı boyalarınızı sulandırmaktan işe başlamalısınız. Boyanız ne çok sulu ne de çok katı olmalıdır. Sulu boya yüzünden ahşap boyayı tutmadığı gibi katı boylar yüzünde de ahşabın yüzeyinde dalgalanmalar meydana gelecektir. Bu nedenle de orta düzeyde bir sulandırma yeterli gelecektir. Ahşabın tamamını boyamak istemiyor sadece küçük detaylar çizmek istiyorsanız, ilk önce detayları çizmekten işe başlamalısınız. Daha sonra çok daha küçük numaralı bir fırça ile detaylarınızı renklendirebilirsiniz.
Son Aşama;
Vernik Vernikleme sayesinde mobilyanız ve ahşap yüzeyiniz toz ve kirlere karşı korunacaktır. Boyama işleminiz bittikten ve boyanızın tamamen kuruduğundan emin olduktan son almış olduğunuz mat veya parlak bir vernik ile boyamış olduğunuz yüzeyi verniklerseniz, eşyanızı dış tüm etkenlerden de korumuş olursunuz.